Hoşgeldiniz  

ONUR OZTURK | 16 Aralık 2012 | Genel

esh9706_4

FETİH 1461 TRABZON

(FETHİN TARİHİNİ PAF TAKIMIMIZ HERKESE ÖĞRETTİ, NASIL YAPILDIĞINI İSE BU YAZIYI OKUYANLAR BİLECEK)

İşte BUGÜN gazetesi tarih köşesi yazarı Erhan Afyoncu’nun bugünkü o satırları..

Fatih, 1461’de Trabzon seferi sırasında “Bunca zahmetler çekmek niye” diye sorulunca, “Ahirette Allah’ın karşısına çıkınca utanmayalım” cevabını vermişti.

Bu hafta herkes Galatasaray’ı kupadan eleyen 1461 Trabzon’u konuştu. 1461 Trabzon’un Fatih Sultan Mehmed tarafından fetih tarihiydi ve bu sefer sırasında ilginç hadiseler cereyan etmişti.

ÇİZMESİ AYAĞINDAN ÇIKMADI

Sultan II. Mehmed, 1453’te İstanbul’u fethedip “Fatih” unvanını almıştı. Ancak Türk tarihinin en büyük hükümdarı bir yıl sonra 1454’te Sırbistan seferine çıktı. Ardından Karadeniz bölgesindeki Ceneviz kolonileri ile Boğdan’ı vergiye bağladı. 1455’te ikinci defa Sırbistan seferine çıktı. Güney Sırbistan’daki Vılk-İli’ni Lab Vadisi’ndeki gümüş madenleriyle birlikte ele geçirip, Sırplar’ı Macarlar’dan ayırıp Osmanlı’ya bağladı. 1456’da babası II. Murad’ın alamadığı Belgrad’ı kuşattı ancak fethedemedi. Aynı yıl Enez, İmroz ve Limni fethedildi. 1457 yılı Arnavutluk’taki Osmanlı kuvvetlerinin İskender Bey’le mücadelesiyle geçti.

ACABA TÜRKLER ÜLKEMİZE GELİRMİ KORKUSU

Osmanlı sultanı fetihlerine devam ederken bütün Avrupa korku içerisinde, çaresizce bekliyor, birçok ülkede “acaba bu yıl Türkler ülkemize gelirler mi” diye düşünülüyordu. 1458’de Veziriazam Mahmud Paşa Güvercinlik başta olmak üzere Sırbistan’ın ele geçirilememiş bölgelerini fethederken, Fatih Sultan Mehmed de Mora’da idi. İki ordu Üsküp’te buluşup kışı orada geçirerek çekilmelerini bekleyen düşmanlarını şaşırttı. Osmanlı ordusu Macar ordusunu püskürttükten sonra Edirne’ye döndü. 1459’da sefere çıkan Fatih’e, Sırplar Semendire’nin anahtarlarını verdiler. Böylece Sırbistan doğrudan Osmanlı hâkimiyeti altına girdi. Sırbistan seferini erken bitiren Fatih, Anadolu’da yeni bir sefere çıkarak Amasra’yı fethetti. 1460’ta ikinci defa Mora seferine çıktı ve sahilde Venedik’e ait bazı kaleler dışında yarımadanın tamamını Osmanlı topraklarına kattı.

İSLAM’IN KILIÇI

1461’de Kuzey Karadeniz seferine çıkan Osmanlı Sultanı, Candaroğulları Beyliği’ni itaat altına aldıktan sonra Trabzon Rum İmparatorluğu’nun üzerine yürüdü. Akkoyunlu hükümdarı Uzun Hasan, Trabzon Rum İmparatoru Dördüncü Ioannes Kommenos’un Despina Hatun diye adlandırılan kızı Theodora’yla 1458’de evlenerek, Osmanlılar’a karşı yardım sözü vermişti. Fatih Sultan Mehmed, Trabzon seferine çıkınca Akkoyunlu hükümdarı Uzun Hasan, kayınpederinin ülkesini kurtarmak için annesi Sara Hatun’u Osmanlı İmparatorluğu’na elçi olarak gönderdi. Sara Hatun maiyetiyle birlikte seferde olan Fatih’i Bulgar Dağı’nda buldu.

ANA BU ZAHMETLER TRABZON İÇİN DEĞİL İSLAM İÇİN

Osmanlı hükümdarı kendisine getirilen hediyeleri kabul edip, Sara Hatun’a büyük saygı gösterdi ve anne diye hitap etti. Fatih, Sara Hatun’la birlikte Bulgar Dağı’nı aşıp, Trabzon seferine devam etti. Sultan, dağı geçerken birçok yerde atından inip, yürümüştü. Sara Hatun, bu durum üzerine “Hey oğul! Bir Trabzon için bunca zahmetler çekmek nedir” diye sorunca, Fatih “Ana bu zahmetler Trabzon için değildir. Bu zahmetler İslam dini yolunadır ki ahirette Allah’ın karşısına çıkınca utanmayalım diyedir. Zira bizim elimizde İslam kılıcı vardır. Eğer biz zahmete katlanmazsak bize gazi demek yalan olur” diye cevap vermişti.

Trabzon, Fatih’in kuşatmasına karşı direnemeyeceğini anlayınca 15 Ağustos 1461’de teslim oldu ve böylece Osmanlılar Doğu Karadeniz’e hakim olmaya başladılar.

1145 Kez Görüntülendi.
Etiketler:

Yorum yapabilmek için Giriş yapın.

EN SON HABERLER

EN ÇOK OKUNAN HABERLER

EN ÇOK OKUNAN HABERLER

© 2012 Visera.Net Tüm Hakları Saklıdır ~ İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.