Hoşgeldiniz  

Travma yaşayanlara mucize ilaç!

admin | 28 Mart 2013 | Sağlık

Travma yaşayanlara mucize ilaç!

Bilim dünyası kaza, tecavüz, afet, savaş, işkence, aile içi şiddet, saldırı, taciz veya patlama gibi şoke edici olayların ardından yaşanan travmayı unutturan bir ilaç geliştirdi.

Fransa’nın Toulouse kentindeki Travmatik Stres Laboratuarı tarafından geliştirilen ilaç, bu tür olayların ardından yaşanan ruhsal travmanın yarattığı stresi yok ediyor.

“Propranolol” adı verilen ve bugüne kadar migren tedavisinde kullanılan bir molekül sayesinde geliştirilen ilaç için kobay fareler ve insanlar üzerinde gerçekleştirilen deneylerin olumlu sonuçlar vermeye başladığı açıklandı.

Fransa’nın Toulouse, Kanada’nın Montreal ve ABD’nin Boston kentlerinde ruhsal travma geçirmiş kişiler üzerinde gerçekleştirilen tedavi seanslarının başarıyla sonuçlandığı, seanslar sonrası ruhsal travmaya bağlı stresin kaybolduğu bildirildi.

Tedavi her biri 2 saatlik 6 seans biçiminde uygulanıyor. Haftada bir düzenlenen seans öncesinde kişiye önce “propranolol” hapı veriliyor. Hapın vücuda etkisi için 90 dakika beklendikten sonra, kişinin yaşadığı strese neden olan olayı bir kağıda yazması isteniyor. Yapılan araştırmalar, ilaç alındıktan sonra yapılan bu işlemin 6 seans sonra kişinin yaşadığı stresi büyük ölçüde azalttığını, hastaların yüzde 70’inin tamamen stresten kurtulduğunu gösteriyor.

Uzmanlar ilacın yaşanan olayı değil, bu olayın neden olduğu stresi ortadan kaldırdığını belirtiyor. İlaç tedavisi sonrasında, travma yaşamış kişilerde görülen aşırı terleme, kalp atışlarının hızlı atması gibi semptomların ortadan kaybolduğunun gözlemlendiği de söyleniyor.

Fransız uzmanlar, geliştirilen ilacın davranış bozukluklarının tedavisinde olduğu kadar antidepresanlara karşı alternatif olduğunu da söylüyor. Fransa, günümüzde ruhsal travmaya bağlı stresin tedavisinde kullanılan ancak stresi unutturmayan antidepresanların en yaygın kullanıldığı Avrupa ülkesi olma özelliğine sahip.

851 Kez Görüntülendi.
Etiketler:

Yorum yapabilmek için Giriş yapın.

EN SON HABERLER

EN ÇOK OKUNAN HABERLER

EN ÇOK OKUNAN HABERLER

© 2012 Visera.Net Tüm Hakları Saklıdır ~ İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.