Hoşgeldiniz  

“ÇOK İŞTAHLIYIM N’APAYIM” DİYENLERE…

admin | 04 Mart 2013 | Sağlık

“ÇOK İŞTAHLIYIM N’APAYIM” DİYENLERE…

Aslında normal düzeydeki iştah, sağlıklıdır. İştahınız çok ya da hiç yoksa ciddi bir sorun olabilir. Ancak bugün bir türlü frenlenemeyen aşırı iştahtan bahsedeceğim. İştah nedir? Hoşa giden bir yiyeceğe yönelik istekle birlikte gelişen, ruhsal öğesi de bulunan açık duygusu.

İŞTAH NEDEN ARTAR?

1- Psikolojik nedenler: Özellikle kadınlarda kötü geçen günlerde ve âdet öncesi iştah çok artabiliyor.

2- Sindirim sistemi bozuklukları: Mide ve onikiparmakbağırsağı ülseri.

3- Metabolik hastalıklar: Şeker, şişmanlık, gut, tiroidin aşırı çalışması, hipoglisemi yani kan şekeri düşüklüğü.

4- Bağırsak parazitleri: Özellikle tenya, kıl kurdu, solucan.

5- Duygusal bozukluklar: Gizli depresyon ve duygusal tatminsizlik.

6- Bazı ilaçlar: Kortizon, gereksiz vitamin kullanımı (özellikle B C vitamini), doğum kontrol hapları, bazı hormon ilaçları, mideyi kazındıran romatizmal ilaçlar ve ağrı kesiciler.

7- Bazı kokular: Kekik, fesleğen, limon,sivri biber, domates.

8- Kırmızı ve turuncu.

9- Uzun süren uykusuzluk.

10- Demir eksikliği anemisi.NE YAPMALI?

1- İştah kapatan renkler: Nasıl turuncu ve kırmızı iştah açıyorsa gece mavisi, koyu lacivert, safir rengi iştah azaltır. Bu nedenle kendinize koyu lacivert tabaklar alın. Hatta peçete ve bardağınız da aynı renkte olsun.2- İştah azaltan kokular: Almanya’da yapılan bir tıbbi araştırmada 2 denek grubu üzerinde kokuların etkisi araştırılmış. İki denek gruba da benzer egzersiz ve diyet programı verilmiş. Birinci gruptan farklı olarak ikinci grup gün içinde yeşil elma ve nane koklayıp içine çekmiş. Birinci ayın sonunda bu grubun diğerinden daha rahat ve çok kilo verdiği saptanmış. Yeşil elmanın ve nanenin kendisini kullanabileceğiniz gibi aromatik yağlarını da kullanabilirsiniz. Sentetik kokulardan ise kaçınınız.3- İştah kapatan çay: Ihlamur, mate, zerdeçal, ayva kabuğu karışımından yaptığınız çayı yemeklerden 5-10 dakika önce ılık şekersiz olarak içerseniz iştahınızın sakinleştiğini göreceksiniz.İştah kapayan çay tarifi

1 büyük kupa kadar suya iri bir tutam ıhlamur, 1 tatlı kaşığına yakın mate, 1 çay kaşığı zerdeçal, 2-3 parmak kadar ayva kabuğu ekleyin. Sadece 1-1.5 dakika fokurdayacak şekilde kaynatın. 6-7 dakika demleyin. Ilınınca şekersiz olarak her yemekten 5-10 dakika önce için.Kriz anı için düşük kalorili acil önemler:Posalı mercimek çorbası, sarı leblebi, tarçınlı az yağlı yoğurt ya da süt, elma, ayva… Bu gıdalardan en az biri ya da ikisi elinizin altında bulunsun. Çünkü ne zaman iştah patlaması yaşayacağınız belli olmaz.

Mesela alışverişe mutlaka tokken çıkın. Karşı konulması güç çikolata, gofret, cips, kek, pasta, börek meşrubat bisküvi gibi gıdaları bulundurmayın. Aklınıza yiyecekler düştüğünde bir bardak tarçınlı süt için. Bir de tuz ve şekerden uzak durun, çünkü ikisi de iştah açar.

Ender Saraç/Habertürk

1095 Kez Görüntülendi.
Etiketler:

Yorum yapabilmek için Giriş yapın.

EN SON HABERLER

EN ÇOK OKUNAN HABERLER

EN ÇOK OKUNAN HABERLER

© 2012 Visera.Net Tüm Hakları Saklıdır ~ İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.