Hoşgeldiniz  

Ebru sanatıyla tedavi görüyorlar

admin | 28 Aralık 2014 | Sağlık

Ebru sanatıyla tedavi görüyorlar

Bilecik Devlet Hastanesi Toplum Ruh Sağlığı (TRSM) Sorumlusu Psikiyatri Uzmanı Hülya Turgut, merkezde 1 sosyal hizmet uzmanı, 3 psikolog ve 2 yardımcı sağlık personeli ile 141 kişiye hizmet verdiklerini söyledi.

Ebru sanatının hastalara artı katan bir sanat olduğunu ifade eden Turgut, psikiyatri hastaları ruhsal sıkıntıları olan kişilerin sadece ilaçla tedavi edilmelerinin eksik bir yönü olduğu fark edildiğinden sanat terapileri içerisinde yer alan ebru sanatının yoğun ilgi gördüğünü ve fayda sağladığını kaydetti.

Hastaların sadece ilaçla değil ilacın yanında bir uğraşın mutlaka olması gerektiğinin altını çizen Turgut, şöyle konuştu:

“Kişiyi topluma katacak, kendi iç dünyasındaki becerileri açığa çıkaracak bir takım aktiviteler yapılmalı. Bu bağlamda sanatın çeşitli dallarına yöneldik. Yapmaya başladığımızda bu tür uğraşıların hastaları iyileştirdiğini ve fayda sağladığını gözlemledik. Sanatı terapi olarak kullanıyoruz.”

Yol gösterici oluyor

Merkezde değişik alanlara yönelmeye çalıştıklarını ve ciddi gelişmeler sağladıklarını anlatan Turgut, şöyle devam etti:

“Ebru sanatı kişilerin iyileştirici yönünde etkisi olduğu gibi gözlemleme açısından bize yol gösterici işaretler veriyor. Buraya gelen hastalarımız kendi becerilerini keşfetmiş oluyor ve bunların da pozitif bir yansıması oluyor. Ebru sanatında kullandıkları renkli boyalarla farklı desenler ortaya çıkarıyorlar. Burada da kişinin iç ve ruhsal dünyası doğrudan resimlere aktarılıyor. Hiperaktif hastamızın daha yoğun ve canlı renkte boyalar kullandığını görüyoruz. Çekingen durumda olan hastamızın daha az boya ve koyu renkte boyalar kullandığını düşünüyoruz. Bunlar hastalıkların takibinde de bize yol gösterici oluyor.

Teşviklerle bunun üstesinden gelmeye çalışıyoruz. Bu aynı zamanda tedavinin bir parçası oluyor. Kişileri uygun boya kullanmaya yöneltme, bundan çekinmemesini ve korkmamasını öğretmeye çalışıyoruz. Takıntıları ve kontrolcü hastalarımız boyaların dışarıya taşmasını istemez, bundan rahatsız olurlar. Hayatları da böyle geçer. Sürekli bir şeyleri kontrol altında tutma çabasıyla geçer bu da yorucu bir şeydir. Burada ebru yaparken boyaların dışa taştığını ve kontrollerinin dışına çıkan bir şeyler olduğunu görüyorlar. Bunun aslında korktukları bir şey olmadığı ile yüzleşmiş oluyorlar.”

Merkeze gelen hastaların terapilerle sosyalleştiklerini, kendilerini ifade edebildiklerini ve özgüvenlerinin arttığını belirten Turgut, “Bir boya ve boya teknesiyle hastaların iç dünyasını anlama ve sıkıntıları çözme gibi ebru sanatıyla birçok hastalıklarını tespit edilebiliyoruz. Burada iç ve ruhsal dünyalarını doğrudan resimlere aktarıyorlar” dedi.

Sportif ve sergilerle destekleniyor

Turgut, merkezde ebru sanatının yanı sıra el becerisi, kütüphane, bilgisayar ve spor, terapi mutfağı ve teknik uğraş odalarında da etkinlikler düzenlediklerini, bu konuda halk eğitim merkezi ve diğer kurumlardan destek aldıklarını aktardı.

Bütün olan ruh ve beden sağlığı ayırmadıklarını ifade eden Turgut, “Merkezimizde takı kursu, ahşap boyama, keçe çalışmaları ve usta öğreticilerimizin desteği ile bir takım resimler yapıyoruz. Bunların dışında yine hastalarımızın el becerilerini geliştirmeyle ilgili olarak mutfak terapisi yaptırıyoruz. Bunlarla birlikte hastalarımız kendi becerilerini keşfediyorlar. Pozitif bir yansıması oluyor” ifadesinde bulundu.

Turgut, bir farkındalık yaratmaya çalıştıklarını ve “biz de varız” deme adına yaptıkları el becerilerini belli zamanlarda insanların görmesi için çeşitli sergiler düzenlediklerini sözlerine ekledi.

Ebru sanatı usta öğretici Güden Kervan is ebru sanatının önemli özelliklerinden birisinin de terapi etkisi olduğunu belirterek, “Birçok kurumda ebru sanatını terapi amaçlı veriyoruz. Renklerle uğraşmak insanları her zaman rahatlatır, mutlu eder ve psikolojik olarak rahatlatır” diye konuştu.

1937 Kez Görüntülendi.
Etiketler:

Yorum yapabilmek için Giriş yapın.

EN SON HABERLER

© 2012 Visera.Net Tüm Hakları Saklıdır ~ İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.