Hoşgeldiniz  

Veriler çalınır diye hurdayı saklıyoruz

admin | 03 Mart 2013 | Ekonomi

Veriler çalınır diye hurdayı saklıyoruz

TT Global Ülke Müdürü Bora Ünlü “Bu alanda Türkiye’nin 100 milyon dolar ekonomik kaybı var” dedi.

Kişi başı yarım kilo hurda

Türkiye’de kişi başına düşen toplam elektronik hurda oranı yılda yarım kilogramken bu oran AB’de 2 kilograma kadar çıkıyor.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı verilerine göre Türkiye’de toplam elektronik atık miktarı 539 bin ton. Bunun ise yüzde 20’sini bilgisayarlar oluşturuyor.

Elektronikte geri dönüşüm oranı ise sadece yüzde 10.Japonya merkezli bilgisayar hurdacısı ve geri dönüşüm firması TT Global, Türk kurumlarının hurdaya çıkmış bilgisayarlarını hard disklerdeki veriler nedeniyle geri dönüşüm için vermeye çekindiklerini açıkladı.

Her türlü veri imha edilir

TT Global Avrupa ve Türkiye Müdürü Bora Ünlü “Dünyada bilgisayarlarını depolarda çürüten belki de tek ülkeyiz. 1 milyon bilgisayar geri dönüşüm bekliyor. Bir bilgisayar 100 dolardan hesaplanırsa bu alanda Türkiye’nin 100 milyon dolar ekonomik kaybı var” dedi.

Dünyada kişisel ve kurumsal her türlü veriyi ABD standartlarında 3 kez hard disk üzerinden geçerek imha eden birkaç büyük firmadan biri olduklarını açıklayan Ünlü, “Ancak Türkiye’den ayda en fazla 5 – 10 bin bilgisayar geri dönüşüme gönderiliyor.

AB ülkelerindeki ortalama ise 50 bin adedin üzerinde” açıklamasında bulundu.

3. Dünya ülkeleri kapışıyor

AB ve Türkiye gibi ülkelerden alınıp geri dönüştürülen bilgisayarları 3. dünya ülkelerine ihraç ettiklerini ifade eden Ünlü, “Büyük çoğunluğu garanti kapsamında verilen bilgisayarlar Afrika, Pakistan, Somali gibi ülkelerde kapış kapış satılıyor. Türkiye’de çevre bilinci hala yerine oturmadığından bu alanda da çok gerideyiz. AB’de ortalama iki yılda bir bilgisayar değiştirilirken Türkiye’de bu rakam beş yılı geçiyor” diye konuştu.

Çevreye zararı büyük

Hurda haline dönüşen eski bilgisayarlar aynı zamanda çevre açısından ciddi tehlike oluşturuyor. Zira içlerinde civa ve kadmiyum gibi zehirli maddeler bulunuyor. Bu gerekçeyle AB, 2008 yılından itibaren bilgisayar üreticilerine, ürettikleri malları, hurdaya atıldıktan sonra yeniden değerlendirmeye tabi tutmaları zorunluluğu getirdi.

MURAT GÜLDEREN – BUGÜN GAZETESİ

747 Kez Görüntülendi.
Etiketler:

Yorum yapabilmek için Giriş yapın.

EN SON HABERLER

EN ÇOK OKUNAN HABERLER

EN ÇOK OKUNAN HABERLER

© 2012 Visera.Net Tüm Hakları Saklıdır ~ İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.