Hoşgeldiniz  

İrlanda ‘Magdalene’ için özür diledi

admin | 20 Şubat 2013 | Dünya

İrlanda ‘Magdalene’ için özür diledi

Başbakan Enda Kenny, mecliste yaptığı konuşmada, İrlanda’nın, çamaşırhanelere kapatılan binlerce kadına kötü muamelede bulunulduğunu göz ardı ettiğini ve hayattaki mağdurlara tazminat ödenmesi gerektiğini söyledi.

“Magdalene kadınlarına çamaşırhanelerde bir yanlışlığı ya da bir günahı yıkadıklarını söylemiş olabilirler, ancak şimdi biliyoruz ki onlar ulusumuzun gölgesini yıkıyordu. Uzun yıllar, bu kadınları bir kenara attık, çünkü aslında vicdanımızı kenara atmıştık. Yıllarca sizi yüz üstü bıraktık. Bu ulusal bir utançtır” diyen Kenny, duygu yüklü konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Başbakan olarak, devlet, hükümet ve vatandaşlarımız adına çok üzgünüm, canı yanan tüm kadınlardan açıkça özür diliyorum.”

Çamaşırhanelerde mağdur edilen ve hala hayatta olan bine yakın kadın için yardım programı başlatılması için harekete geçildiğini kaydeden Kenny, “ülke tarihinin bu karanlık döneminin unutulmaması için” bir anıt dikilmesini de planladıklarını açıkladı.

BM’NİN ÖNERİSİ

Birleşmiş Milletler’in İşkenceye Karşı Komitesi 2011’de İrlanda hükümetine, Magdalene çamaşırhanelerinde çalışan kadınlara aşağılayıcı muamelede bulunulduğu, fiziksel ve psikolojik işkence yapıldığı iddialarıyla ilgili yasal soruşturma başlatılması tavsiyesinde bulunmuştu.

Sorumluların cezalandırılmasını ve kötü muameleye maruz kalan kadınlara tazminat ödenmesini öneren komite, çamaşırhanelerdeki kadınların devlet tarafından yeterince korunamadığına dair “derin endişeleri olduğunu” kaydetmişti.

BM’nin önerisi üzerine harekete geçen İrlanda hükümeti, çamaşırhanelerdeki muameleye ve devletin bu konudaki rolüne dair iddiaların araştırılması için harekete geçmişti.

GÜNAHKAR RAHİBELER

Koyu Katolik İrlanda’da 18. yüzyılın ortalarından itibaren faaliyet gösteren, sonuncusu 1996’da kapatılan Magdalene çamaşırhaneleri, evlilik dışı ilişkiye giren ve çocuk sahibi olan genç kadınların, “ıslah edilmek üzere”, çoğunlukla aileleri tarafından gönderildiği kurumlar olarak biliniyor.

Toplum tarafından dışlanan, “düşmüş” kadınların yoğun dini baskı altında, ömür boyu yaşamaya mahkum edildikleri bu çamaşırhanelerde, binlerce kadının kilise yararına, otel, hastane ya da cezaevlerinin çamaşır ve temizlik işlerinde çalıştırıldığı sanılıyor.

İskoç yönetmen Peter Mullan’ın 2002 yılında vizyona giren “Günahkar Rahibeler” (Magdalene Sisters) filmi de bu çamaşırhanelere zorla gönderilen Dublinli üç genç kadının hikayesini anlatıyor.

Katolik Kilisesi’nin büyük tepkisine neden olan film, eleştirmenlerden övgü almış, 2002’de Venedik Film Festivali’nde Altın Aslan ödülüne değer görülmüştü.

(AA)

750 Kez Görüntülendi.
Etiketler:

Yorum yapabilmek için Giriş yapın.

EN SON HABERLER

EN ÇOK OKUNAN HABERLER

EN ÇOK OKUNAN HABERLER

© 2012 Visera.Net Tüm Hakları Saklıdır ~ İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.